تمام برنامههاي شبيهسازي احتياج به تعدادي دادههاي اقليمي ورودي به برنامه براي شبيهسازي دارند. مثلآ برنامه [Radiance[1 احتياج به شرايط آسمان و ميزان روشنايي محيط خارج دارد تا بتواند نحوه پخش روشنايي تابشي را از طريق پنجرهها و يا در فضاي داخل اتاق حساب کند. برنامههاي شبيهسازي شناخته شدهاي که به طور فراگيري در ايالات متحده آمريکا و انگلستان مورد استفاده قرار دارند عبارتند از .Energyplus (Eplus) , eQuest , Esp-r, Blast, Doe اين برنامهها که در طول 30 سال گذشته به قابليتها و دقت آنها افزوده شده است براي بررسي شرايط ساختمانها از نظر مصرف انرژي و شبيه سازي آنها از بانکهاي دادههاي آب و هوايي استفاده ميکنند. البته دادههاي آب و هوايي موجود در اين بانکها به صورت نمونه از بين آمار اندازه گيري شده دادههاي هواشناسي در طول دورههاي بلند مدت انتخاب شدهاند. از ميان بانکهاي اطلاعاتي موجود، ميتوان به طور مثال به فايلهاي [TMY2[2 که توسط مرکز [NREL[3 در سال 1995و فايلهاي [WYEC2[4 که توسط Ashrae در سال 1997 تهيه شده است و نوع [5]TRY که توسط [6]CEC در سال 1985 تهيه شده است اشاره نمود. فايلهاي بانکهاي TMY2 و WYEC2 نسبت به بانکهاي (TMY(NCDC 1983), WYEC(ASHRAE 1985), TRY (NCDC 1981 داراي دادههاي بيشتري هستند. اين دادهها عبارتند از تابش خورشيدي (شدت تابش کل رسيده به يک سطح افقي، شدت تابش ديفيوز رسيده به يک سطح افقي، شدت تابش رسيده به يک سطح در جهت عمود بر آن، شدت تابش مادون قرمز و شدت تابش در خارج از اتمسفر) و همچنين دادههاي مربوط به شدت روشنايي (شدت روشنايي کل رسيده به يک سطح افقي، شدت روشنايي رسيده به يک سطح در جهت عمود بر آن، روشنايي رسيده به يک سطح در جهت زاويه زنيت).
*** توجه: کانال آموزشی یوتیوب را ببینید(آموزشهای ویدیوی زیادی در این زمینه تهیه شده است) ***
*** ایدی کانال یوتیوب: pb_un@ ***
تحقيقات زيادي توسط محققين براي تهيه دادههاي آب و هوايي براي نقاط مختلف جهان انجام شده است. از سال 1970 تا 1983، Ashrae سه پروژه با نامهاي (RP-100, RP-239, RP-364) و يک طرح جديد به نام TRY براي تهيه دادههاي آب و هوايي انجام داد. دادههاي طرح جديد در شبيهسازي با نام WYEC شناخته ميشود و همان فرمت TRY را دارد، فقط در آن دادههاي مربوط به تابش خورشيدي(اندازهگيري شده و يا محاسبه شده بر اساس ميزان ابري بودن و نوع آن) نيز گنجانده شده است. در اوايل سال 1990، Ashrae بهروز کردن دادههاي WYEC را آغاز کرد که ويرايش جديد آن با فرمت TMY ارائه شده است. در اين بانک اطلاعاتي دادههاي محاسبه شده ميزان روشنايي[7] نيز گنجانده شده است. در مراحل بعدي بهروز کردنها، دادههاي محاسبه شده تابش آفتاب نيز به فايلها اضافه شده است. به روز شده فايلهاي WYEC امروزه به نام WYEC2 شناخته ميشود و تا امروز 77 نسخه از آن توسعه يافته است. در سال 1997، Ashrae، براي قابل استفاده بودن WYEC در تمام نقاط دنيا پروژه ديگري بنام RP-1015 را انجام داد. اين پروژه در سال 2001 به اتمام رسيده و بانک دادههاي آب و هوايي براي 227 ايستگاه در آمريکا و اروپا تهيه گرديد.
البته نوع فايل دادههاي مورد استفاده در نرمافزارهاي مختلف متفاوت است. مثلآ برنامه Energyplus دادههاي ورودي را به صورت [epw[8 ميگيرد. بعضي از مهمترين فرمتهاي مورد استفاده در برنامههاي شبيه سازي عبارتند از:
TMY2 Data File ,Iwec or Iwc Data File, Wyec2 or Wy2 Data File, Fmt or Txt DOE-2 FMT File, Clm or Esp-r Formatted data file, Blast or Asc ASCII Data File, Tmy Data File, Epw or Csv Data File, Wea Ecotect Data File.
فرمت TRY درنرمافزار Transys، فرمت Fmt در نرمافزار Doe، فرمت Clm در نرمافزار ESP-r، asc در نرم افزار Blast، فرمتهاي Epw و CSV در نرم افزار Energyplus و فرمت Wea در نرمافزار Ecotect استفاده ميشود. هر کدام از اين فرمتها ممکن است به صورت ساعتي، روزانه يا ماهانه بوده و همچنين داراي تمام مشخصهاي هوايي (تابش، دما، درصد رطوبت، سرعت باد و غيره) و يا تعدادي از آنها باشد]1، 16 تا 23[.
[1] . Lawrence Berkely National Laboratories, http://www.squ1.com
[2]. Typical Meteorological Year
[3] . National Renewable Energy Laboratory
[4]. Weather for Energy Calculations – (WYEC2) format
[5] . Transys software weather Data , Test Reference Year
[6] . Commission of the European community
[7] . Illuminance data
[8] -Energy Plus Weather data