ضريب صافي در يک نقطه با طول و عرض جغرافياي معين عبارتست از نسبت انرژي دريافت شده توسط يک صفحه افقي در آن نقطه در طول زمان(روزانه، ماهيانه يا ساعتي) موردنظر به مقدار تابش دريافتي همين صفحه در طول همان زمان اگر اين نقطه در همان صفحه ولي خارج از جو زمين قرار داشته باشد، است. ضريب صافي هوا را مي توان براي هر روز، ساعت و يا ماه در نظر گرفت و داريم.
که در اين رابطه Gh کل تابش رسيده به يک سطح افقي در سطح زمين است و اگر ميزان تابشهاي خارج اتمسفر و سطح زمين (Gh,Geh) به صورت ساعتي باشند مقدار ساعتي Kth، اگر به صورت متوسط روزانه يا ماهيانه باشند مقادير روزانه Ktd و ماهيانه Ktm حساب ميگردند.
*** توجه: کانال آموزشی یوتیوب را ببینید(آموزشهای ویدیوی زیادی در این زمینه تهیه شده است) ***
*** ایدی کانال یوتیوب: pb_un@ ***
اگر ميزان تابش رسيده به يک سطح افقي در سطح زمين به درستي محاسبه گردد مي توان گفت که ضريب صافي هوا نيز درست محاسبه شده است. در اين تحقيق با استفاده از دادههاي اندازهگيري شده تابش کل Gh توسط سازمان هواشناسي کشور که به صورت متوسط روزانه هستند، ميتوان ميزان متوسط ماهيانه و روزانه ضريب صافي هوا را حساب نمود و سپس ميزان ضريب صافي هوا به صورت ساعتي از دو روش زير قابل محاسبه است.
روش اول: دوفي[1] در سال 1980، رابطه زير را براي محاسبه ميزان ساعتي ضريب صافي از روي ميزان ماهيانه آن ارائه نمود. [1] Duffie
روش دوم: کولارس، پريرا و رابل رابطه رگرسيوني براي نسبت تابش کل لحظهاي به تابش کل روزانه rg به صورت زير براي يک صفحه افقي ارائه نمودهاند.