نوشته شده توسط : آقای سعید خلیلی (لینک مطلب اصلی)
نرم افزار elements یک نرم افزار رایگان برای ساخت ، ویرایش و مشاهده فایل های آب و هوایی با فرمت هایی چون EPW جهت استفاده در مدلسازی انرژی ساختمان می باشد.
مشکلی که همواره متخصصان و محققان بخش انرژی و ساختمان کشور با آن درگیر بوده اند، نبود فایل های اقلیمی معتبر و بروز در فرمت هایی چون epw و bin (و در فرم های کلی تری مانند TMY2 و TMY3) جهت استفاده در نرم افزارهای معتبر شبیه سازی انرژی بوده است. برخی از شهرهای کشور، از سال ها پیش دارای ایستگاه های هواشناسی مجهزی بوده اند و در نتیجه دسترسی به داده های آب و هوایی گسترده و در نتیجه ساخت این گونه فایل ها برای آنها امکان پذیر است. برای نمونه جناب آقای دکتر عبدالاسلام ابراهیم پور با تولید نرم افزاری به نام TmyCreator فایل های اقلیمی 6 شهر کشور (تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، بندعباس و یزد) را تولید کرده اند که از سایت دپارتمان انرژی امریکا (در جاوید انرژی نیز موجود است) قابل دانلود است. ولی برای شهرهای کوچکتری چون فیروزکوه، مراغه، خوی، زابل، مریوان و صدها شهر دیگر پیدا نمودن یا ساختن فایل اقلیمی کاری بسیار دشوار است.
*** توجه: کانال آموزشی یوتیوب را ببینید(آموزشهای ویدیوی زیادی در این زمینه تهیه شده است) ***
*** ایدی کانال یوتیوب: pb_un@ ***
نیاز است در کشور با همکاری سازمان ها و وزارت خانه هایی چون سازمان هواشناسی، وزارت نفت و نیرو، داده های مورد نیاز برای شهرهای مختلف استخراج و بصورت رایگان در اختیار متخصصین حوزه انرژی قرار گیرد. امری که در بسیاری از کشورهای دنیا شاهد آن هستیم.
در برخی نرم افزارهای داخلی، بانک اطلاعاتی از داده های آب و هوایی شهرهای کشور وجود داشته است که با بررسی بسیاری از آنها، شاهد نواقص متعددی در آنها بوده ایم. برای مثال در نسخه فارسی سازی شده نرم افزار eQUEST که توسط سازمان بهینه سازی کشور منتشر گشت، فایل های tmy2 بیش از 200 شهر کشور گنجانده شده است ولی با بررسی این فایل ها متوجه شدیم داده های مربوط به تابش در آنها آورده نشده است و سه ستون مربوط به تابش Global Horizontal، مستقیم و پراکنده (3 ستون و 8760 سطر) دارای داده صفر است!! در بسیاری از نرم افزارهای داخلی دیگر نیز تنها داده های آب و هوایی مربوط به طراحی (حداقل و حداکثرها) و نه شبیه سازی؛ آورده شده است.
نرم افزارهایی چون meteonorm کمک شایانی به ساخت فایل های اقلیمی نموده اند ولی در نهایت اگر داده دقیق مدنظر شما باشد و در نرم افزار meteonorm ایستگاه هواشناسی شهر شما موجود نباشد (اتفاقی که برای اکثریت شهرهای کشور می افتد)؛ مجبور خواهید بود تنها بواسطه مختصات جغرافیایی، داده های مورد نیاز را تولید و در قالب فرمتی مانند epw استخراج نمایید. تولید داده های مربوط به تابش می تواند بواسطه اطلاعات ماهواره ای باشد ولی داده هایی چون دمای خشک و مرطوب از طریق روش های میانیابی و برون یابی بین ایستگاه های مجهز مجاور استخراج می گردد.
مطابق شکل زیر، هنگام باز کردن نرم افزار Elements با دو گزینه مواجه می شویم؛ باز کردن فایل اقلیمی و ساخت فایل اقلیمی.
اگر فایل اقلیمی شهر خاصی را دارید و تنها می خواهید مقادیر آن را مشاهده یا ویرایش نمایید از گزینه اول استفاده کنید (برای مثال برای ویرایش فایل های موجود در بانک اطلاعاتی eQUEST فارسی سازی شده توسط شرکت بهینه سازی) و اگر می خواهید بصورت دستی فایل اقلیمی شهر مورد نظر را تولید نمایید از گزینه دوم استفاده نمایید.
در شکل زیر فایل موجود epw برای شهر بندر عباس باز شده است که می توان داده های ساعتی آن را مشاهده و ویرایش نمود.
نکته بسیار جالب این نرم افزار تعریف ثابت یا متغیر بودن داده است. این بدان معنی است که اگر شما برای مثال دمای خشک و رطوبت نسبی را به عنوان پارامترهای ثابت تعریف کنید، لازم نیست پارامترهایی چون دمای نقطه شبنم و دمای مرطوب را بصورت دستی وارد نمایید و نرم افزار elements با توجه به نمودار سایکومتریک آنها را محاسبه و در سلول مربوطه قرار می دهد و در نتیجه در زمان بسیار صرفه جویی خواهد گشت. جدا از آنکه گزینه های مختلف دیگری همچون offset و normalize کردن در سرعت بخشیدن به کار شما بسیار موثرند. شما می توانید داده های خود را که در نرم افزاری مانند اکسل مرتب کرده بودید به راحتی در سلول های موجود در elements کپی نمایید و در نهایت با زدن گزینه save as فرمت خروجی را (مانند epw) انتخاب و ذخیره نمایید.
در ضمن با زدن دگمه saveas می توان داده ها را به فرمت BIN , ftm جهت استفاده در نرم افزار eQUEST , DOE ذخیره نمود